piątek, 8 lipca 2011

Bagietki

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki

Składniki na 4 sztuki:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko gotujemy, dodajemy masło i cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przelewamy do sporej miski, dodajemy wodę i lekko studzimy. Dodajemy drożdże, mieszamy, wsypujemy sól i 1 szklankę mąki i znów mieszamy. Ciągle mieszając dodawajemy mąkę po 1 szklance. Ja dodałam jeszcze około 2 łyżki mąki - bagietki się potem lepiej formowały. Ciasto wyrabiałam mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego) aż wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Ciasto, które otrzymamy powinno być lekko klejące. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do drugiej miski, dokładnie posmarowanej olejem, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około półtorej godziny, oczywiście w ciepłym miejscu).

Wyrośnięte ciasto bardzo ostrożnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę i kroimy na 4 na części (zanurzanie noża w mące ułatwia krojenie). Takie porcje przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypanym mąką (lub posmarowaną olejem) i formujemy bagietki. Zostawiamy je na jeszcze około 30 minut, żeby ładniej nam wyrosły

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć; można też zamiast psikania wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą), włożyć bagietki i piec 10 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (około 10-12 minut).


Dziś do fondue będą wyśmienite :)
Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)