wtorek, 30 sierpnia 2011

Tort tiramisu

Już tyle czasu planowałam zrobić tiramisu i jakoś do tej plan pozostał niezrealizowany, aż ............................................... no cóż to już 9 rocznica ślubu i wymyśliłam sobie upieczenie tortu na te okazję. Czemu więc nie połączyć dwóch planów w jednym. Tak właśnie powstał tort tiramisu - NIEBO W GĘBIE!!!!!


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier dalej ubijając. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku, a na koniec wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszając (a domieszałam mąki łyżką).

Dno tortownicy o średnicy 21cm wykładamy papierem, boków nie wykładamy ani niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40 minut. To, czy ciasto jest upieczone sprawdzamy nakłuwając je patyczkiem, który po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli jest ciągle wilgotny dopiekamy jeszcze parę minut. Jeśli nie mamy patyczka doskonale sprawdzi się w tej roli ................ suche spaghetti.

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy na podłogę w tortownicy z wysokości około 60 cm i wstawiamy  do piekarnika. Przy uchylonych drzwiczkach zostawiamy w nim biszkopt do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu odcinamy boki biszkoptu od tortownicy, wyjmujemy i dzielimy na 3 blaty.

Blaty nasączamy mieszaniną mocnej kawy i likieru kawowego w proporcji 2:1

Masa

  • 750g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Śmietankę ubijamy na sztywno dodając po koniec ubijania cukier puder. Dodać ekstrakt z wanilii i serek mascarpone i dokładnie wymieszać (można na niskich obrotach miksera, ale krótko)

Posypka
  • 100g gorzkiej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach) - ja zużyłam chyba nieco więcej, ale uwielbiam czekoladę lol
Pierwszy blat biszkoptu nasączmy mieszaniną kawy i likieru, wykładamy na niego około 1/3 masy mascarpone a następnie posypujemy częścią wiórków czekoladowych. Na to kładziemy drugi biszkopt, również go nasączamy, pokrywamy masą i wiórkami. Trzecia warstwa jest taka sama jak 2 poprzednie, z tą różnicą, że na wierzchu dałam zdecydowanie większą porcję czekolady.

Częścią masy mascarpone smarujemy również boki biszkoptu. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około 3 godzin.


Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Rewelacyjny przepis na tiramisu!Polecam sama wypróbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie moja zasługa w przepisie, ale dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)