środa, 26 października 2011

Risotto z warzywami

Coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Jeśli ktoś ma ochotę, można oczywiście dorzucić mięso, ale u nas dziś było risotto właśnie warzywne. Jakie warzywa wykorzystujemy zależy tylko od tego co lubimy (lub mamy w lodówce lol). Ja lubię do risotto wrzucać marchew, paprykę, zielony groszek, kukurydzę, cebulę, cukinię. Jeśli nie mam świeżych warzyw używam mrożonych. Sprawdzają się równie dobrze i są również bardzo zdrowe.

Składniki dla 4 osób:
  • 200 g ryżu (najlepszy jest oczywiście włoski ryż z okrągłymi ziarnami, ale tak naprawdę możemy wykorzystać każdy oprócz tego w torebce, no chyba, że go z niej wysypiemy)
  • mieszanka warzyw (u mnie była to papryka, mrożony groszek, marchew, kukurydza konserwowa i cebula)
  • oliwa z oliwek
  • bulion warzywny (można przygotować bulion z kostki) - ok 0,75 litra
  • kurkuma (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)
Cebulę, marchew i paprykę drobno kroimy.  Kukurydzę odsączmy z zalewy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną wrzucamy warzywa i dusimy około 15 minut (aż będą lekko miękkie). Podduszone warzywa zdejmujemy z patelni. Dolewamy jeszcze odrobinę oliwy i wrzucamy ryż (nieugotowany). Podsmażamy chwilę aż się zeszkli. Zeszklony ryż podlewamy niewielką ilością bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy do czasu aż cały bulion się wchłonie. Dolewamy znów trochę bulionu, zamieszamy i ponownie przykrywamy. Pamiętajmy, żeby nie wlewać zbyt dużej ilości bulionu na raz, ryż nie ma w nim pływać ale lekko się dusić. Chcąc uzyskać zółty kolor ryżu w trakcie duszenia przyprawiamy go kurkumą
Pod koniec duszenia wrzucamy odłożone na bok warzywa i wszystko razem podduszamy jeszcze kilka minut. Jeśli jest to konieczne doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Gotową potrawę wykładamy na talerze i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)