piątek, 27 stycznia 2012

Kopytka

 


Kopytka są dosyć łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić samodzielne danie (podawane ze zrumienionymi skwarkami, sosem pomidorowym lub grzybowym - moja ulubiona wersja) lub tez stanowić dodatek do potraw, np gulaszu.

Moja mama zawsze przygotowywała je tylko i wyłącznie z ziemniaków i mąki, oczywiście z dodatkiem soli. Wiem, że niektórzy dodają do przepisu jajka, ale ja pozostaję przy rodzinnej tradycji:)

Składniki (na około 120 sztuk):
  • 650g ugotowanych ziemniaków
  • ok 200g mąki
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę (ewentualnie maszynkę do mielenia lub bardzo dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków). Dodajmy do nich około 200g mąki i szybko zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. Zbyt duża zaś ilość użytej mąki sprawia, że kopytka są twarde i kluchowate.

Z zagniecionego ciasta formujemy wałki (o średnicy około 1,5-2cm).



Każdy wałek kroimy pod lekkim ukosem (otrzymując charakterystyczny kształt rombu) na jednakowe kawałki o szerokości około 1,5 cm.



W dużym garnku gotujemy wodę i solimy ją. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka, delikatnie mieszamy i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy tzw. cedzakówką (można na sito lub durszlak w celu odsączenia wody) i podajemy :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)