środa, 18 stycznia 2012

Wigilijne kapuśniaczki

O Wigilii większość z nas już zapomniała, ale na spotkanie opłatkowe (połączone ze skromnym obiadem) w Ognisku Polonijnym synka wigilijne kapuśniaczki były w sam raz. Można je wykonać dzień wcześniej i podawać na zimno, są podzielne i oczywiście pyszne:)



Składniki na około 50 sztuk:
  • 350ml letniego mleka
  • 60g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560g mąki pszennej
  • 10g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
Dodatkowo:
  • 50g roztopionego masła
  • opcjonalnie nasiona maku, kminu, sól morska itp do posypania
Do nadziania kapuśniaczków wykorzystałam farsz z kapusty i grzybów, którego dużą ilość przygotowałam i zamroziłam lepiąc pierogi na wigilię.


Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka i odstawiamy na 5 minut. Resztę mleka mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich wałkujemy do rozmiaru ok 25x45cm, kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku i na każdej połowie układamy 1/4 nadzienia. Zwijamy w ruloniki o kroimy pod lekkim ukosem na 12-13 kawałków.

Kapuśniaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (*). Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i posypujemy nasionami lub solą morską. Pieczemy 18-20 minut w 210 stopniach.

Najlepiej smakują na ciepło, ale można je podawać również zimne.

(*) Kapuśniaczki można przygotować dzień wcześniej. Pokrojone na kawałki (przed drugim wyrastaniem!) wkładamy do lodówki przykryte ściereczką. Następnego dnia wyjmujemy około półtorej godziny przed planowanym pieczeniem, żeby miały czas na wyrośnięcie, i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (210 stopni, 18-20 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)