poniedziałek, 13 lutego 2012

Deser a'la tiramisu

Z wycinania autka na tort zostało mi całkiem sporo biszkoptu, który postanowiłam jakoś zagospodarować. Tak oto w głowie zrodził się pomysł na deser a'la tiramisu.



Składniki:
  • biszkopt (mogą być różnej wielkości kawałki pozostałe po robieniu jakiegoś śmiesznego tortu)
  • ok. 200 ml śmietanki kremówki
  • ok.  łyżek cukru pudru
  • 500g serka mascarpone
  • ok 75g czekolady startej na tarce o dużych oczkach (gorzkiej lub mlecznej, wedle uznania) lub gotowych wiórków czekoladowych
Dodatkowo:
  • 100ml mocnej kawy
  • ok. 50ml likieru kawowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
Dobrze schłodzona śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy (można mikserem na małych obrotach ale bardzo krótko).

Do przestudzonej kawy dodajemy likier kawowy.

Miskę wykładamy folią spożywczą (ułatwi nam wyjęcie później deseru z miski). Na dno miski (ja użyłam szklanej) wykładamy trochę kremu. Na to kładziemy niezbyt gruby biszkopt, który następnie nasączamy kawą z likierem kawowym. Na biszkopt kładziemy kolejną warstwę kremu, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy biszkoptem, który również nasączmy. I tak do zapełnienia miski lub wykorzystania składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być biszkopt. Jeśli wykorzystujemy kawałki biszkoptu, które zostały nam po wykrajaniu kształtu tortu, układamy je po protu obok siebie tak żeby pokryły całość kremu i stworzyły płaszczyznę (mam nadzieję, że wyrażam się jasno heh)

Schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.

100ml schłodzonej śmietanki ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier puder. schłodzony deser wyjmujemy z miski odwracając ją do góry dnem i zdejmujemy folię spożywczą. Ubita śmietaną obsmarowujemy nasz deser, posypujemy startą czekoladą, kroimy i podajemy :)

Deser możemy w podobny sposób przygotować i podawać w małych salaterkach, pamiętając jednak że wtedy ostatnią warstwą ma być krem z serkiem mascarpone (bita śmietana) posypany czekoladą.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)