wtorek, 6 marca 2012

Pomidorowa zupa-krem

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonale zaspokaja apetyt:)


Składniki:
  • puszka krojonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżej bazylii (można zastąpić suszoną)
  • 2 spore marchewki
  • cebula
  • seler naciowy (opcjonalnie)
  • 250-300ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, cebulę kroimy w piórka, selera kroimy na niewielkie kawałki. Bazylię siekamy zostawiają kilka listków do dekoracji.

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, marchewkę i selera. Podlewamy odrobina wody i dusimy około 20 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodajemy poszatkowaną bazylię i  pomidory w puszce i całość miksujemy blenderem do uzyskanie gładkiej konsystencji. Dolewamy około 250ml bulionu warzywnego i gotujemy jeszcze około 5 minut.

Rozlewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii lub spiralkami z marchewki i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)