środa, 11 kwietnia 2012

Rolada z indyka z owocami

Piekłam już kilkakrotnie i za każdym razem bardzo nam smakuje:)



Składniki:
  • 1kg piersi z indyka
  • imbir
  • mielona papryka
  • 2 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek oleju
  • 100g suszonych moreli
  • 50g suszonego mango
  • 3 krążki ananasa z puszki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Mięso rozkrawamy na płat grubości  około 1,5cm. Nacieramy solą, pieprzem, imbirem, papryką i olejem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny (można na noc).

Morele namaczamy, odsączamy i kroimy w paski. Mango płuczemy i również kroimy w paski. Ananasa odsączamy z zalewu i kroimy w paski (*). Wszystkie owoce podduszamy około 5 minut na maśle, doprawiamy papryką i imbirem i lekko studzimy.

Przestudzone owoce wykładamy na mięso. Zwijamy ścisłą roladę i obwiązujemy. Tak przygotowaną roladę smarujemy miodem i olejem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 190 stopni 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut. Dzięki temu rolada się nam ładnie zarumieni a jednocześnie nie straci swojej soczystości.

(*) Jeśli nie mamy akurat suszonych owoców możemy użyć mieszanki koktajlowej z puszki. Na taką porcję mięsa potrzebujemy około 250 odsączonych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)