poniedziałek, 4 czerwca 2012

Makaron w sosie pomidorowym z warzywami

Szybkie danie, którego wykonanie nie zajmuje nawet 30 minut. Trwa w zasadzie tyle, ile gotuje się woda na makaron a potem sam makaron. Sycące ale i zdrowe:)



Składniki:
  • ulubiony makaron (ja użyłam penne)
  • puszka pomidorów
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • masło i oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
Papryki (oczywiście można użyć tylko  jednego lub dwóch kolorów) i marchew kroimy w cienkie paski,cebulę w piórka.

Makaron gotujemy al'dente.

Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy  z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Lekko szklimy i dodajemy pokrojoną w paski marchewkę. Podduszamy na małym ogniu około 10 minut i dorzucamy papryki. Warzywa zalewamy pomidorami z puszki. Zwiększamy ogień w celu odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami i podduszamy jeszcze około 10 minut.

Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerze. Dekorujemy pokrojoną w paseczki papryką lub listami świeżej bazylii i podajemy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)