Proste i
szybkie w przygotowaniu, w sam raz na lekki, ale jednocześnie pożywny obiadek.
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- ok 50ml śmietanki
- świeże warzywa sezonowe lub mrożona mieszanka
- sól, pieprz, zioła do smaku
- oliwa do smażenia
- 1-2 łyżeczki mąki do zagęszczenia
Piersi z
kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy na niewielką ilość rozgrzanej w
dużym rondlu oliwy, solimy i krótko podsmażamy ze wszystkich stron. Gdy już
wszystkie kawałki są obsmażone (ale nie przyrumienione) wrzucamy pokrojone w
kostkę warzywa, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi lub suszonymi
ziołami, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 20
minut.
W tzw.
międzyczasie gotujemy makaron lub ryż.
Gdy
wszystkie warzywa ładnie zmiękną zawartość rondla posypujemy mąką (można mąkę
rozmiesza w niewielkiej ilości wody, ale ja posypuję równomiernie cienką
warstwą mąki prosto z siteczka), dolewamy wody, żeby uzyskać odpowiednią ilość
sosu. Wszystko szybko mieszamy aby uniknąć utworzenia grudek z mąki.
Do 50ml
śmietanki wlewamy 2-3 łyżki gorącego sosu (ma to na celu zahartowanie
śmietany). Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do rondla, mieszamy. Wszystko
dusimy razem jeszcze chwilę, doprawiając jeśli jest to konieczne.
Podajemy z
ryżem lub makaronem
Dziękuje za przepis. Przydał się :)
OdpowiedzUsuń