Dla wielu jest to zapewne smak dzieciństwa. Tradycyjne bitki są raczej wołowe, ale wieprzowe są równie smaczne.
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- kawałek selera
- por
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mięso myjemy, kroimy na plastry grubości około 1cm i lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Smażymy na rozgrzanym oleju do osiągnięcia niewielkiego zrumienienia a następnie przekładamy do rondla razem z tłuszczem z patelni. Część buliony wlewamy na patelnię, popłukujemy i zlewamy wszystko do rondla.
Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie wszystko również zlewamy do rondla.
Do mięsa wrzucamy pokrojone w pół talarki marchewki pokrojonego w kostkę selera oraz zieloną część pora. Wszystko podlewamy pozostałą częścią bulionu warzywnego (tak żeby mięso nie było do końca przykryte) i dusimy około 1 godziny i 15 minut (podlewając w międzyczasie bulionem jeśli jest to konieczne).
Miękkie mięso wyjmujemy z rondla, pozostałą zawartość miksujemy blenderem na gładki sos (które nie powinien już wymagać zagęszczania). Doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, wkładamy z powrotem mięso i dusimy jeszcze około 10 minut.
Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą i obowiązkowo ogórkiem kiszonym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)