środa, 17 października 2012

Bitki wieprzowe



Dla wielu jest to zapewne smak dzieciństwa. Tradycyjne bitki są raczej wołowe, ale wieprzowe są równie smaczne.

Składniki:
  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • por
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Mięso myjemy, kroimy na plastry grubości około 1cm i lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Smażymy na rozgrzanym oleju do osiągnięcia niewielkiego zrumienienia a następnie przekładamy do rondla razem z tłuszczem z patelni. Część buliony wlewamy na patelnię,  popłukujemy i zlewamy wszystko do rondla.

Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie wszystko również zlewamy do rondla.

Do mięsa wrzucamy pokrojone w pół talarki marchewki pokrojonego w kostkę selera oraz zieloną część pora.  Wszystko podlewamy pozostałą częścią bulionu warzywnego (tak żeby mięso nie było do końca przykryte) i dusimy około 1 godziny i 15 minut (podlewając w międzyczasie bulionem jeśli jest to konieczne).

Miękkie mięso wyjmujemy z rondla, pozostałą zawartość miksujemy blenderem na gładki sos (które nie powinien już wymagać zagęszczania). Doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, wkładamy z powrotem mięso i dusimy jeszcze około 10 minut.

Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą i obowiązkowo ogórkiem kiszonym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)