poniedziałek, 12 listopada 2012

Soczysta nóżka

A oto mój sposób na soczysta nóżkę z kurczaka. Przyznam, że zdarzało mi się kupować "Winiary pomysł na...", ale po pewnym czasie stwierdziłam, że skoro da się z torebkami, da się i bez :)



Składniki:

  • udka/podudzia z kurczaka (ok. 1kkg)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki chillie
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • 3-4 łyżki masła
Wszystkie przyprawy mieszamy. Gotową mieszaniną obsypujemy dokładnie każde udko, lekko wklepując w mięso. 

W rozgrzanej brytfance rozpuszczamy masło. Udka obsmażamy na maśle, dokładnie z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podlewamy 1-2 szklankami wody (w zależności od wielkości brytfanki, tak żeby udka nie były zakryte), przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut.  W trakcie pieczenia sprawdzamy kilkukrotnie, czy w brytfance jest odpowiednia ilość płynu. Możemy również polać tymże płynem pieczone udka.

W mojej brytfance kurczaki po wyjęciu są soczyste, ale jednocześnie chrupiące z wierzchu. Jeśli jednak w Waszych nie tworzy się chrupiąca skórka, na około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę i udka się ładnie przyrumienią.

Najlepiej smakują oczywiście z domowymi chrupiącymi frytkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)