czwartek, 10 stycznia 2013

Pizza - przepis na ciasto /2/

Mój mąż bardzo lubi domową pizzę, taką na cienkim cieście, więc coraz częściej pojawia się ona na naszym stole. Zaimprowizowana "łopatka" i  "piec do pizzy" świetnie spełniają swoją rolę, więc wychodzi ona naprawdę przepyszna.




Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej + trochę na podsypywanie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wsypujemy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy oliwę z oliwek sól oraz cukier. Wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki pszennej i wyrabiamy ciasto (ja mieszałam łyżką - ciasto będzie kleiste).

Ciasto wykładamy na stolnicę i, podsypując niewielkimi porcjami mąki, wygniatamy aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje (pizza na mojej zaimprowizowanej łopatce nie może być zbyt wielka, więc zawsze robię kilka) i rozwałkowujemy do pożądanej grubości i rozmiaru. Smarujemy sosem (klik), na wierzch kładziemy ulubione składniki, posypujemy tartym serem (najlepsza jest mozzarella).

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 300 stopni na dobrze wcześniej rozgrzany kamień i pieczemy około 5-7 minut. Jeśli pieczemy w niższej temperaturze i na zwykłej blaszce z piekarnika zajmie nam to około 12-15 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)