środa, 9 stycznia 2013

Sos do pizzy

Nie wiem czemu przepis nie pojawił się na blogu wcześniej. Pizza gości na naszym stole dosyć regularnie i sos pomidorowy do niej zawsze wykonuję sama.


Składniki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  •  kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, cukier
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam na niej przeciśnięty przez praskę (można drobno posiekać) czosnek. Następnie dodaję puszkę pomidorów, pastę pomidorową, przyprawiam do smaku i podduszam przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, żeby nieco zgęstniał.

Zgęstniały sos odstawiam, żeby nieco przestygł.

Bazylię siekam nożem (całe gałązki). Przestudzony sos przekładam do wysokiego naczynia. Dorzucam posiekaną bazylię i wszystko razem miksuję blenderem. To powoduje, że sos jest dzięki dodatkowi bazylii bardzo aromatyczny, a dzięki miksowaniu jeszcze gęstszy. Gęsty sos pomidorowy nie wsiąka w ciasto do pizzy i powoduje, że jest ono chrupiące i nie rozpada się.


Tak przygotowanym sosem smaruję ciasto na pizzę, przed położeniem na nim ulubionych dodatków:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)