piątek, 26 lipca 2013

Makaron ze szpinakiem

Danie błyskawiczne wręcz w przygotowaniu i bardzo łatwe. Jeszcze kilka lat temu nie przyszło mi do głowy, że polubię szpinak ja i, o dziwo, moje dzieci. Od pewnego czasu gości jednak na naszym stole. Najczęściej właśnie z makaronem, choć równie pyszny jest np z kurczakiem czy tez jako dodatek do lasagne.


Składniki:

  • 400g makaronu (np penne, tagiatelle)
  • 500g szpinaku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 75ml śmietany
  • sól pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
  • parmezan do posypania (najlepiej świeżo starty)
 Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.

Liście szpinaku płuczemy, odcinamy twarde elementy i sparzamy gorącą wodą (lub blanszujemy przez około 2 minuty). Sparzone liście rwiemy na małe kawałeczki. Na dużej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy porwany szpinak i dusimy razem około 10 minut (szpinak zacznie puszczać sok). Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy śmietanę. Podduszamy jeszcze bez przykrycia około 5 minut.

 Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy tak żeby był oblepiony szpinakiem.  Przekładamy na talerze, posypujemy sporą ilością tartego parmezanu i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)