piątek, 6 grudnia 2013

Biszkopt czekoladowy


Składniki na tortownicę 26cm:
  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Mąki, kakao i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Żółtka roztrzepujemy widelcem. Żółtka i mieszaninę mączną dodajemy do ubitych z cukrem białek. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Do tortownicy przekładamy masę. Pieczemy ok 30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce.

Krem czekoladowy

Do tortów i nie tylko :) Przepis pochodzi z forum CIN CIN








Składniki:
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 500ml śmietanki kremówki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w dużej misce.  Do rozpuszczonej powoli wlewamy śmietankę i mieszamy nad parę jeszcze chwilę do momentu dokładnego wymieszania się składników. Mieszaninę chłodzimy w lodówce przez noc. Po schłodzeniu ubijamy przez chwilę (tak jak śmietankę - na wysokich obrotach miksera) aż krem nam zgęstnieje. Banalnie prosty w wykonaniu a jednocześnie przepyszny :)

czwartek, 5 grudnia 2013

Szybkie ciacho czekoladowe

Dzieci poprosiły mnie o czekoladowe ciasto na podwieczorek. Bazując na przepisie na czekoladowe muffiny, pokombinowałam i wyszło mi przepyszne, wilgotne, pachnące czekoladą ciacho :)



Składniki (na blaszkę 20x20cm):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 350ml mleka
  • 80ml oleju
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Składniki "suche" wsypujemy do jednej miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą  składniki "mokre". Składniki mokre przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Masę przelewamy do blaszki 20x20cm (lub keksówki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut. Studzimy na kratce, a przestudzone posypujemy cukrem pudrem.